Julen nærmere sig !!!

Så er tiden kommet, hvor det som hundeejer kan betale sig at begynde at tænke lidt på den kommende december måned og det kommende nytår.

Heldigvis er fyrværkeri loven ændret, så det kun er få dage omkring nytåret der rent faktisk må skydes af. Det har reduceret afskydning af fyrværkeri i december – men helt slipper man ikke for det i december måned.

Det er ikke så mærkeligt, at en del hunde bliver utrygge ved fyrværkeri.

Hunde har en genetisk disponering for at frygte pludselige, høje lyde. Nogle racer mere end andre.

Medmindre man som ejer har gjort et stort stykke arbejde for at tilvænne hunden til høje lyde og lysglimt, så er det desuden uvant og potentielt farligt, og hunden reagerer kun naturligt.

For at gøre oplevelsen af nytåret så positiv som muligt, anbefaler jeg gennem december måned:

– Gå nogle gode, lange ture og træn øvelser med din hund hver dag, så den er træt og velstimuleret, og har mindre energi til at bekymre sig om lyd fra eventuelle skyderier. (hvis din hund er hvalp skal du selvfølgelig ikke gå mere end hvad den kan tåle)

– Hver gang din hund hører skud eller hyl, så skynd dig at kvittere med en sjov leg, søgning af en håndfuld godbidder eller lign. Det ”fylder” lidt i dens bevidsthed, og efterlader mindre mentalt rum til bekymring over skuddene.

– Hvis den skulle blive forskrækket og ikke kan afledes og engageres i noget andet, så tag den langt væk fra skyderiet hurtigst muligt, og sæt dig ned og berolige den ved at ae den roligt og tale beroligende til den.

– Det er som oftest værre når det er mørkt; søg derfor at lufte hunden mens det er lyst, og kør den meget gerne ud til skov, strand eller mark hvor den kan få brugt kræfter og sandsynligvis ikke bliver udsat for afskydning.

– Lyt til tilvænnings CD i bunden af dette indslag og spil lidt hver dag. Fx 5-10 minutter.

 

I starten ganske lavt, hen af vejen højere og højere. Men aldrig højere end at din hund er Ok med det.

Du kan lege eller træne lidt med din hund mens Cd’en kører, eller du kan give den et ben at gnaske lidt på imens.

Disse CDer indeholder fyrværkeri lyde, så du kan til vænne hunden til at opholde sig i huset, og høre lyd af fyrværkeri. Ring gerne til mig på 50522476, hvis du er i tvivl om træningen.

Mange dyrlæger og hunde butikker forhandler lyd CD´erne. Alternativt kan man finde klip med skud på YouTube.

 

– Undlad at lade hunden alene hjemme i december måned efter mørkets frembrud, hvis der skydes af i dit kvarter. Der er ingen grund til at give hunden dårlige erfaringer inden selve nytårsaften, og mørke gør ofte oplevelsen meget værre for hunden.

-Hvis du oplever at din hund reagerer på skud, kan det være en rigtig god idé at give den et naturligt præparat, der virker lettere angstdæmpende og beroligende i løbet af december. Fx ANIBIO X-STRESS, Adaptil eller lign.

 

På selve nytårsaften anbefaler jeg følgende:

-Har du observeret at din hund reagerer med angst for skud og brag i løbet af december, så vil jeg råde dig til at tale med din dyrlæge omkring mulighed for medicin til d. 31/12. En kombination af beroligende og angstdæmpende medicin plejer at være en god løsning.

– Regel nummer 1: Din hund skal ikke lades alene hjemme! Så vær allerhelst hjemme med den, eller få den passet hos familie eller på en pension laaaaangt ude på landet!

– Nytårsdag skal du aktivere din hund i hvert fald en halv gang mere end du plejer, og gerne dobbelt så meget som på en almindelig dag. Gå nogle ekstra lange ture, kør ud til nye steder hvor hunden bruger sine sanser mere og bliver ekstra træt, træn med din hund, lav aftaler med hunde-legekammerater osv osv.

Kort sagt: Sørg for at den er ualmindelig vel aktiveret inden aften, selvfølgelig uden at motionere hunden mere end den kan klare fysisk.

– Hav i løbet af aftenen en masse skåle med godbidder placeret rundt omkring i huset, på borde/reoler osv. Hver gang der kommer et skud, kan du tage den nærmeste skål og vende bunden i vejret på den udover gulvet. Så får din hund noget at tage sig til, og skuddet associeres med godbidder fra himlen.

-Hvis din hund bliver for bange for skuddene til at ville spise godbidder, så vær ved den, hold roligt om den og tal beroligende til den – og lad den gemme sig hvor den vil.

-Omkring 20- 21 tiden er det en god ide at få hunden ud og tisse en gang, bare en hurtig og kort tur, for de færreste hunde er til at lokke ud når klokken nærmer sig 24 og i adskillige timer derefter.

Har du en hund, som tidligt viser at den bliver utryg ved at gå ud – så er Dronningens Nytårstale som regel et rigtig fint tidspunkt at lufte hund på – der er rimelig ro ved den tid.

 

– Når klokken nærmer sig 24, så sørg for at hunden er ved dig (hvis den vil) og giv den så et stort, lækkert kødben eller andet den er interesseret i og kan bruge god tid på. Et marvben fyldt med dåsemad, torskerogn eller lign. der har været i fryseren, det kan også gøre det, hvis din hund ikke er til rå ben.

Hunden skal have benet ca. kvart i tolv, sådan at den er godt i gang med at gnave og spise når ”det går løs”.

Eneste undtagelse er, hvis din hund har tendens til at vogte over sine ben. I det tilfælde må du vurdere, om hunden skal være med dig uden ben (i det tilfælde vil jeg råde til at lege lidt med hunden i stedet hvis den vil), eller om den skal være fx bag et gitter i et tilstødende rum, med et lækkert ben.

– Sørg for at rulle gardinerne for, der hvor hunden ligger, idet lysglimtene ofte forstærker oplevelsen betragteligt. Skru også gerne godt op for fjernsyn/musik så bragene ikke opleves så tydeligt af hunden.

Hvis hunden bliver bange:

Er den bare lidt ængstelig, så skal du minde dén om, at den jo lige var i gang med det her lækre ben. Alternativt kan du aflede hunden lidt med leg eller træning, ofte noget med lidt ”pep” på, for at få dens opmærksomhed lidt væk fra skyderierne.

Bliver den for bange til leg og mad, så vær hos den og tal stille og roligt med den mens du klapper og kæler lidt for den.

Hunde der bliver meget bange vil gerne gemme sig. Nogle ligger under sengen, andre i sofaen med en dyne over sig, andre søger i brusenichen.

Lad din hund være hvor den vil være, og vær der for den.

Bliver din hund for bange til mad/leg så bør du tænke i forebyggende træning, i god tid inden næste nytår. Og god tid – det betyder før næste sommer!

Hvad skal du ikke gøre hvis hunden er utryg?

-Nogle hunde reagerer ved at stresse op og gø og vil måske gerne ud. Undlad at lukke din hund ud, også selvom den ikke ser bange ud!

Hav den selvfølgelig ud og tisse, men undlad at stresse den yderligere ved at lade den fare forvildet rundt efter lyd og brag!

Alt for mange hunde er blevet panisk angste efterfølgende, fordi de har været ude mens naboen pludselig har fyret noget stort af.

 

-Undlad at piske en stemning op! Vær der for den, og lad den gemme sig hos dig eller hvor den vil. Men tal stille og roligt til den, mens du aer den beroligende.

En sejlivet myte er, at man ikke må kæle og trøste en utryg hund, fordi man derved forstærker dens angst.  DET PASSER IKKE !

Som nævnt tidligere skal man selvfølgelig ikke piske en stemning op – men man skal bestemt være der for sin hund, passe på den og vise den omsorg ved at tage den op/holde om den/tage den væk fra det farlige hvis muligt/ tale beroligende til den osv.

Man kan ikke forstærke følelsen af angst ved at vise omsorg for hunden, tværtimod kan man hjælpe sin hund lettere gennem dens angst ved at være der for den og give den tryghed.

Med ønsket om en dejlig december måned og nytårsaften til alle – ikke mindst hundene!

Køb ANIBIO X-STRESS kr. 119,- Her

Download og Lyt til LYD-CD

Her   IMG_3609