Så er det desværre tid igen til…KENNELHOSTE !

Så er det KENNELHOSTE-TID – Vi er ved den årstid nu.

Der er igen noget i luften og så er det desværre tid igen til…KENNELHOSTE !.

Så er det desværre tid igen til…KENNELHOSTE ! – Hele landet er igen blevet ramt af kennelhoste, men det er særlig udbredt på Bornholm. Grunden til at vi ser så mange tilfælde af kennelhoste skyldes. At temperaturen hurtigt dykkede med en meget kort periode med efterår. Temperaturen gik nærmest fra sommer og lige over til vinter. Og uden noget efteråret og det er ideale forhold for virus, der så kan brede sig via luften. Igen ligesom når vi mennesker bliver smittet med forkølelse og influenza.

En ultra kort beskrivelse:.

Så er det desværre tid igen til…KENNELHOSTE !. – Hvis din hund er blevet smittet med kennelhoste. Kan du sammenligne det med en forkølelse eller influenza som vi mennesker kan få. Hunden vil hoste og det kan til tider lyde som om den har fået noget galt i halsen. Den skal have kærlig pleje med hjemmelig hygge og holdes i ro. Max 10 minutters lufteture. Allerbedst er det, hvis du har en have så den kan komme derud og tisse osv.
Blød eventuel hundens mad så det ikke besværliggøre det, at spise for hunden. Og den kan få yderligere hoste. Ingen ben eller hårde ting, som kan genere hundens hals og slimhinder.

Tiden er desværre igen tid til…KENNELHOSTE !. – Din hund kan godt blive smittet mod kennelhosten selvom den har haft det før. Din hund kan også godt få kennelhoste selvom den er vaccineret. Det er ligesom vi mennesker, der også kan få influenza selvom vi er influenzavaccineret. Men er din hund vaccineret og bliver smittet vil forløbet være af milder grad.

Hunde kan få sygdommen igen og igen, de bliver desværre ikke immune.

De fleste hunde-vacciner indeholder også vaccine mod kennelhostevirus, men vaccinen er ikke 100% effektiv. Faktisk regner man med, at den almindelige vaccination kun reducerer risikoen for sygdommen med 40-50%.

For få år tilbage fik vi i Danmark mulighed for at bruge en mere effektiv vaccine mod kennelhoste end tidligere. Der findes en vaccine på markedet, som gives specifikt mod kennelhoste. Denne vaccine indeholder, til forskel fra tidligere, også en vaccine mod bakterien ”Bordetella.” – En bakterie, som anses for at være hovedårsagen til kennelhoste i kombination med virus. Denne vaccinations-kombination giver en bedre beskyttelse end tidligere. Vaccinen gives som et lille dryp i næsen og holder i et år.

Sådan kan en hund med kennelhoste lyde. Hunden kan fejlagtigt mistænkes for at have noget siddende i den gale hals. Tilstanden skyldes dog virusinfektionen kennelhoste!

KENNELHOSTE-TID

 

Hvad er kennelhoste? – læs om symptomer og behandling !!!

Hvad er kennelhoste?.

Kennelhoste er en betegnelse, der bruges løst om de fleste infektioner i de øvre luftveje hos hunde. Hosten er meget smitsom og en meget stor procentdel af alle hunde, vil få den i deres livstid.
Kennelhoste forårsages typisk af virus. Såsom adenovirus eller pariainfluenzavirus. Eller af bakterier såsom Bordetella bronchiseptica. Som forårsager betændelse i en hundes strubehoved og luftrør.

Man kan passende sammenligne kennelhoste med forkølelse eller influenza  hos mennesker. Der også kan udløses af et væld af forskellige virus og bakterier. Ligesom forkølelse og  influenza er kennelhoste i langt de fleste tilfælde en ufarlig sygdom. Hertil kommer, at generel svækkelse af immunforsvaret. Som følge af alder, miljøskift, skader eller sygdomme kan gøre hunden mere modtagelig over ovenstående virus/bakterier. Det vil sige det gøre hunden mere sårbar overfor kennelhoste. Selvom en hund normalt bliver rask af sig selv, er kennelhoste meget smitsom for andre hunde. Og har din hund kennelhoste bør den isoleres fra andre hunde og du bør kontakte dyrlægen.

Hvad er de generelle symptomer på kennelhoste.?

Inkubationstiden for kennelhoste er mellem 5 og 10 dage. Du vil tit opdage mindre symptomer, som f.eks. let tør hoste og en smule nedstemt-hed hos din hund. Symptomerne opstår gerne fra den ene dag til den anden.

Symptomer på kennelhoste er en vedvarende tør hoste. Nogle hunde har også næseflåd og nyser samt nogle er svækkede. Ikke vaccinerede hunde kan blive alment påvirket, få feber og have appetitløshed. I svære tilfælde få lungebetændelse.

Så er det KENNELHOSTE-TID.

I de fleste tilfælde vil hunden dog virker rask på nær en ubehagelig hoste. Hundens appetit og aktivitetsniveau vil normalt ikke ændre sig. Hvis aktivitetsniveauet og appetitten ændres sig og hunden får feber, bør du kontakte dyrlægen. Hunden kan også hoste hvidt skummenede slim op. – Typisk efter fysisk aktivitet eller hvis hunden bliver ophidset.

Ofte er det hosten, der er det største problem, fordi den virker selvforstærkende. Og fordi et hosteanfald kan ende i en opkastning. Hunden kan få feber, det vil sige en temperatur over 39,3 °C. Og det er ofte årsagen til manglende ædelyst. I nogle tilfælde kan der også opstå lungebetændelse. Fordi hundens immunforsvar generelt er svækket. Og den derfor er mere modtagelig over for en infektion med bakterier.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg tror, at min hund har kennelhoste?.

Hvis du har mistanke, om din hund har kennelhoste. Så isoleres hunden fra alle andre hunde og holdes i ro. Vi anbefaler at give hunden blød mad, da det gør ondt i halsen, når den skal synke. Det er en god ide at give hunden en sele på frem for halsbånd. Så man ikke lægger pres på struben og derved fremprovokerer mere hoste.

Hvordan har min hund fået kennelhoste?.


Hunde kan få kennelhoste på flere måder:.

  • det kan spredes via luften eller dråber.
  • direkte fra hund til hund.
  • via bakterier på forurenede genstande.

Kennelhoste spredes ofte, hvor der er mange hunde samlede. I eksempelvis hundepensioner, hunde-kenneler (deraf navnet), hos dyrlægen, eller til hunde-udstillinger. Kennelhoste er så smitsom. At din hund kan blive smittet bare ved at hilse på en anden smittet hund. Ud over luftbåren smitte. Kan smitte også overføres med foderskåle, legetøj, pinde og beklædning.
De fleste hundepensioner vil ikke modtage din hund uden bevis for en nylig vaccination mod Parainfluenza og Bordetella. To af de hyppigste årsager til kennelhoste .

Hvilke hunde er tilbøjelig til at få kennelhoste?.


Alle hunderacer kan få kennelhoste. Oftest er det dog hunde, der har hyppig kontakt med andre hunde. Især i lukkede eller i dårligt ventilerede områder. Hvor hunden er mest tilbøjelig til at blive smittet. Unge hunde og ikke-vaccinerede hunde er også i større risiko.

Hvordan kan kennelhoste undgås?.


Den bedste måde at forhindre kennelhoste er at forhindre at din hund bliver eksponeret for smitte. Der findes dog en vaccine mod de to organismer, der hyppigst er årsag til hosten og nyse. Det er en næsespray, som stimulerer dannelsen af antistoffer på overfladen af luftvejenes slimhindeceller. Således at bakterier og vira ikke kan sætte sig fast.

Fordi vaccinen beskytter luftvejenes overflader direkte, er den meget mere effektiv og langtidsbeskyttende. I helt op til et år. Der går dog tre uger efter vaccinationen, inden der dannes fuld immunitet.

Vaccinen mindsker risikoen for kennelhoste betragtelig. Hvis hunden alligevel smittes med kennelhoste, bliver symptomerne mildere ligesom sygdommens varighed forkortes. Skal din hund derfor i hundepension, deltage i udstillinger, til hunde træning?. Og der er risiko for at hunden bliver udsatte for smitte, så husk at få hunden vaccineret min. 3 uger før.

Hvordan kennelhoste behandles?.


Og det er klogt at kontakte din dyrlæge, hvis din hund udvikler en hoste.  Afhængig af dyrlægens vurdering kan det være, at dyrlægen anbefaler at lade sygdommen køre sit eget løb. Og i andre tilfælde at behandle hunden medicinsk. Som vil minimere hundens symptomer og fremskynde helbredelsen.

Kennelhoste kan forebygges til en hvis grad.

Vha. vaccine. Det bør dog nævnes, at effekten af vacciner ikke veldokumenteret. Og blandt dyrlæger er der uenighed om vaccinernes effekt.
I 2008 kom en ny vaccine mod bakterien Bordetella bronchiseptica. Som kan være én af årsagerne til kennelhoste på det danske marked. Vaccinen er en næsespray. Som hjælper kroppen med at danne antistoffer på slimhinderne i hundens luftveje. Som jo netop er det sted, hvor de sygdomsfremkaldende mikroorganismer kommer ind i hundens krop. Antistofferne forhindrer mikroorganismerne i at sætte sig fast på slimhinderne. Og beskytter på den måde mod kennelhoste.


Vaccinationen virker således:.

  • Man drypper vaccinen i næsen på hunden.
  • Efter ca. 72 timer er dannet nye antistoffer på slimhinderne.
  • Fuld immunitet (overfor Bordetella bronchiseptica) udvikles efter 3 uger.
  • Vaccinen er virksom i op til 1 år.


Vaccinen mindsker risikoen for kennelhoste betydeligt. Hvis hunden alligevel smittes, bliver symptomerne mildere. Ligesom sygdommens varighed forkortes. Det anbefales, at man vaccinerer hunde med et svækket immunforsvar. Eller gentagende tilfælde af kennelhoste.

Så er det KENNELHOSTE-TID også hos hvalpe.


Så er det KENNELHOSTE-TID –
Hos de fleste voksne hunde er kennelhoste som sådan ikke en farlig sygdom. – Som nævnt svarer den lidt til en forkølelse hos mennesket. Hos hunde med et svagt immunforsvar – hvilket inkluderer hvalpe. – Kan kennelhosten dog være farlig og endda livstruende. Hos hvalpe kan ubehandlet kennelhoste desuden medføre permanente skader. F.eks. på lungerne og sygdommen bør derfor altid tages alvorligt.
Man bør med andre ord altid være opmærksom på symptomerne på kennelhoste hos hvalpe. Og søge rettidighed behandling hos en dyrlæge.

Hvor lang tid går der før kennelhosten forsvinder?.


I praksis vil de fleste tilfælde med symptomerne ved kennelhoste gradvist aftage. Og smitteperioden typisk vare 3 – 8 uger. Men i tilfælde hvor sygdommen er svær at bekæmpe. Kan hunden smitte i helt op til
14 – 15 uger.

Eftersom kennelhoste blot er en bred betegnelse for flere sygdomme i de øvre luftveje. Smitteperiodens varighed afhænger af sygdommens natur. Såvel som hundens evne til at bekæmpe sygdommen. Dette betyder f.eks., at en gammel svagelig hund typisk vil døje med kennelhosten længere tid. End en ung hund med et godt helbred – og derfor også vil smitte i længere tid.

Så er det KENNELHOSTE-TID – En hund med kennelhoste kan smitte andre hunde så længe den selv er syg. – Det vil sige hunden vil som udgangspunkt kunne smitte andre, så længe den selv har symptomer. Nogle typer kennelhoste har dog en inkubation-periode på 5 – 10 dage. Tiden fra den smittes til symptomerne opstår, hvor hunden også kan smitte. Derfor kan en symptomløs hund sagtens smitte andre hunde.